Instruktion

Filminstruktøren er den kreative leder på en filmproduktion. Det er personen som instruerer filmholdet og skuespillerne, i hvordan filmen skal visualiseres ud fra manuskriptet. Derfor bliver instruktøren også tit anset som hovedkunsteren bag filmen.

Som instruktør har man en lederrolle i den kreative afdeling, og med den rolle følger et stort ansvar. En af de vigtigste evner for en instruktør er evnen til at kommunikere. Fotografen, skuespillerne, produceren og alle andre på en filmproduktion arbejder hårdt for at gøre instruktørens vision til virkelighed. Det nytter dog ikke noget, hvis de ikke forstår hvad instruktøren vil.

Det er derfor en fordel for instruktøren, at vide lidt om alle de andre roller på filmproduktionen. For det er nemmest at kommunikere med nogen, hvis man forstår hvad de laver.

Præ-produktion:
Produktion:
Post-produktion:

Hvad laver en instruktør?

Præproduktion:

Filminstruktøren sørger for casting af skuespillerne, og samarbejder med produceren i ansættelsen af filmholdet. Instruktøren skriver enten manuskriptet selv eller arbejder tæt sammen manuskriptforfatteren, for at få en bedre forståelse for historien.

Derfor skal instruktøren også gerne have stor viden om manuskriptskrivning.

Produktion:

Filminstruktøren instruerer filmholdet og skuespillere. Filmproduktion er et kontrolleret kaos på både godt og ondt.

Hvis man er godt forberedt som instruktør, har man derfor både styr på planen, og er klar til at improvisere hvis der sker noget uforudset. Store beslutninger skal træffes hurtigt, så man skal kunne holde hovedet koldt under pres.

Postproduktion:

Filminstruktøren arbejder sammen med: klipperen, lyddesigneren og colorgraderen for at færdiggøre filmen. Postproduktionen kan være hård for en instruktør. Her ser man pludselig at filmen er blevet helt anderledes end hvad man havde forestillet sig, og første gennemklip af filmen lever som regel ikke op til forventningerne.

Det er vigtigt at være tålmodig, for lidt efter lidt begynder filmen at tage form, og når lyddesignet og color-gradingen kommer på, har man pludselig et helstøbt værk.

TUTORIALS

En instruktør skal gerne kunne lidt af det hele, så han/hun kan kommunikere bedst muligt med sit hold. Vi anbefaler derfor at læse om de andre roller, og se tutorials til dem også. Det er især vigtigt at gå i dybden med manuskriptskrivning, så man bliver god til både at skrive og analysere manuskripter.

Behind the scenes - David Fincher (YouTube Playlist)

Video Essays:

Video essays er en god måde at få inspiration. Vi kan især anbefale disse YouTube-kanaler:

VÆRKTØJER